Autje van der Lee genomineerd voor Gouden Venus van Milo

‘Onderscheiding voor mensen met een beperking’

WERKENDAM– Dit jaar organiseert het DELA goededoelenfonds voor de tweede keer de verkiezing de Gouden Venus van Milo. Deze onderscheiding is bedoeld voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. De Werkendamse Autje van der Lee is één van de honderd genomineerden. En dus zoekt zij mensen die haar hun stem willen geven. Dat kan van 24 juli tot en met 15 september via www.goudenvenusvanmilo.nl.

Op deze website staat te lezen hoé Autje anderen inspireert. Ruim 3 jaar geleden startte zij vanuit haar achtertuin een hulpproject voor mensen die het (tijdelijk) minder hebben. Dat initiatief groeide uit naar Stichting GSW Altena en nog steeds zet zij zich in, samen met haar team van 34 vrijwilligers, voor wie maar hulp nodig heeft. Autje: ‘Het is goed om goed te doen en je talenten in te zetten voor anderen. Niet kijken naar beperkingen, maar kijken naar wat nodig is en kan.’ Inmiddels helpt GSW Altena meer dan duizend gezinnen in de regio aan alles wat noodzakelijk is. Kleding, schoeisel, levensmiddelen, huisraad, juridische ondersteuning, een luisterend oor en meer. Alles belangeloos gegoten in creatieve projecten zoals de Weggeefshop, Shop & Shine, Bakteam, ShopJobbers, een Sint- en kerstactie enzovoorts.

Aankloppunten
De kartrekker van GSW Altena zit niet stil en heeft inmiddels een nieuw en uniek plan ontwikkeld. Autje is daar nu mee op tournee. In haar visie is ‘hulp geen product meer wat je aanschaft, maar iets wat we samen delen’. In haar droom ziet Autje een netwerk van aankloppunten. Regionaal, maar ook landelijk. GSW is al zo’n aankloppunt waar mensen terecht kunnen voor welke hulpvraag ook.
Juist ook om die reden hoopt Autje van harte dat zij kanshebber is voor één van de de onderscheidingen. Naast De Gouden Venus van Milo ontvangt de winnaar van het DELA goededoelenfonds 10.000 euro. Nummer twee en drie ontvangen de zilveren en bronzen Venus van Milo en een bedrag van respectievelijk 5.000 euro en 2.500 euro. Autje wil het prijzengeld gebruiken voor het opzetten van het nationaal netwerk van Aankloppunten (AKP) georganiseerd voor en door de samenleving en gedragen en gecoördineerd door Stichting GSW Altena.

Op de Facebookpagina van het DELA goededoelenfonds vind je nog meer en actuele informatie over deze actie. Op 30 september zal Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, in Eindhoven de winnaar en de top 10 bekendmaken.

DELA goededoelenfonds

Met het thema ‘Onbeperkt!’ nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om, als vrijwilliger, iets goeds te doen voor een ander. Samen met leden en medewerkers van coöperatie DELA: ‘Door iets goeds te doen voor een ander geven we het leven meer betekenis. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking het project uitvoeren. Bij coöperatie DELA geloven we in een waardig afscheid voor iedereen, maar we geloven vooral dat we er zijn voor elkaar. We willen dat iedereen ervaart dat hij meedoet en ertoe doet. Want we zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.’